Поддържане на форма по време на празниците - фитнес зала Планет Спорт

Как да останем във форма по време на празниците?

Храна, напитки и още храна… Периодът около Коледа и Нова Година е може би най-трудният период от годината, в който може да поддържате форма. По време на празниците много от нас са склонни да забравят за своя хранителен режим и тренировки и да се отдадат на празнично мързелуване, похапване и наздравици с близки и приятели.

Но как да запазим добрата форма, присъствайки на всички коледни вечери и новогодишни празненства? Ето и няколко съвета за успешно поддържане на форма, които да имате в предвид.

5 топ съвета за поддържане на форма по време на празниците

1. Не се застоявайте – движете се

Липсата на движение по време на коледните и новогодишните празници е един от основните врагове на добрата форма.  Въпреки, че са празници, все още трябва да изпълнявате своята фитнес рутина, когато е възможно и ако не можете да направите това, просто ходете повече, паркирайте колата си на известно разстояние от магазина или просто използвайте стълбите!

2. Яжте преди да излезете

Първо, най-добре е да хапнете нещо, преди да се отправите към посещения, пътувания или семейни вечери. Правейки това, вече няма да се изкушавате да ядете много или да прекалявате, тъй като вече сте яли. Пропускането на хранене също не е добра идея, защото по-късно ще бъдете принудени да ядете повече.

3. Бавно и премерено похапване

Разпределете храненията си равномерно през целия ден и не яжте всичко наведнъж. Вместо да похапвате 2 огромни ястия за целия ден, разпределете ги на 5 малки такива.  Ако ви се дояде нещо между закуската и обяда е по-добре да изядете парче тиква или да похапнете няколко мандарини, отколкото да се нахвърлите на парчето баклава.

4. Пийте умерено

Когато става въпрос за поддържане на форма по Коледа, алкохолът и други празнични напитки изглежда са навсякъде и участват във всичко, което правите, което е едновременно благословия и проклятие. Тези течни калории обикновено не изглежда да се вземат под внимание колкото приема на храна, но те могат да бъдат аспектът, който най-много ви пълзи.

Опитайте се да ги ограничите до минимум – изберете прясно изцеден сок или чаша бяло вино. Освен това не забравяйте да се хидратирате добре и да приемате поне минималния си препоръчителен воден прием за деня.

5. Опитайте се да не пропускате силовите тренировки

Не забравяйте да изпълнявате силовите си тренировки, за да поддържате онази мускулна маса, за която сте работили усилено. Може да се изкушите да използвате леки тежести и просто да направите малко кардио, но можете да изгорите също толкова калории, като вдигате тежести. И с всички тези допълнителни залози, които имахте на празничните ястия, дори може да спечелите малко повече мускули. И това е много по-добре от това да спечелите малко излишни мазнини.

Ето и празничното работно време на фитнес зала Планет Спорт, в случай, че сте решили да поддържате форма и да отделите малко време за кардио или силови тренировки.

Празнично работно време фитнес зала Планет Спорт

Свързани статии

18.01.2020

Кардио или...

Кардио или тежести, кое е първо? Много хора, които...

20.12.2019

Фитнес съвети...

Решихте, че е време да започнете да спортувате....