Фитнес съвети за начинаещи

Фитнес съвети за начинаещи

Решихте, че е време да започнете да спортувате. Честито! Направихте първата крачка по пътя си към нов и по-добър начин на живот.

Ставането от дивана и отиването във фитнеса може да бъде плашещо, особено когато не знаете откъде да започнете и как точно трябва да протече една тренировка. Ето и няколко фитнес съвета, които да вземете в предвид, преди да отидете в залата.

Основни фитнес съвета за начинаещи

1. Постави си цел и превърни фитнеса в навик

Първото и най-важното нещо е да си поставите цел – било то да отслабнете, да поддържате форма или да изградите тяло на атлет. Целите ни помагат да не губим фокуса си.

Много е важно също така да превърнете фитнеса в навик. Този спорт изисква постоянство и воля, добра храна и достатъчно почивка, за да получите желаната цел.

2. Не копирайте останалите

Може да видите човекът до вас да вдига тежести от 20 кг, но това по никакъв начин не трябва да ви притиска. Трябва да разберете, че сте начинаещ и човекът до вас може би тренира от години, за да достигне сегашното си ниво. Придържайте се към тренировъчна програма за начинаещи.

3. Запознайте се с обстановката

Не се притеснявайте, ако не знаете даден фитнес уред, за какво се използва. Попитайте трениращия и се запознайте с всеки уред във фитнеса, преди да го използвате. Независимо дали става въпрос за пудовка или лента за разтягане, трябва да знаете използването на всяко оборудване и как ще ви помогне.

4. Започнете от по-малко към по-голямо натоварване

Не бързайте веднага с тежките и сложни фитнес методи и принципи. Прибързаният резултат е временен. Ако имате за цел да отслабнете, това няма да се случи веднага. Постоянната трансформация на тялото ще се извърши не по-рано от 3 месеца. Затова бъдете търпеливи. Постепенно увеличавайте броя повторения.

5. Не забравяйте водата

Не забравяйте да пиете достатъчно количество вода. Ако изпитате жажда, не се изкушавайте да изпиете един литър наведнъж. Пийте на малки глътки, за да не ви стане тежко и така да развалите тренировката си.

6. Изпълнението на упражненията е важно

Съсредоточете се върху правилното изпълнението на упражненията, за да не си навлечете контузии. Ако сте начинаещ, запомнете че всяко упражнение трябва да бъде изпълнено бавно и технично. Имайте в предвид, че ако гърбът ви боли от известно време, шансовете да правите дадено упражнение грешно са големи.

7. Хранете се здравословно

Това, че сте били на фитнес, не означава да прекарате деня в ядене на пица и понички. Разберете, че това, което правите с останалите 23 часа, когато не сте във фитнеса, е много по-важно. Колкото и да сте стриктни в тренировките, без балансирано изграден хранителен начин на живот няма да получите желания резултат. Ако храненето не е съобразено с фитнеса, няма да възстановявате натоварена мускулатура и ще се чувствате винаги изморени.

8. И не забравяйте:

Когато отиде за пръв път на фитнес, може би си мислите че всеки ще гледа към вас. Това е много грешно схващане. Хората във фитнеса са там, за да тренират, а не да гледат останалите. Ако все пак тази натрапчива мисъл ви пречи, то се подсещайте, че тези хора са непознати и дори да ви съдят, това няма как технически да попречи на тренировката ви.

Направихте първата крачка по пътя си към нов и по-добър начин на живот. Сега заповядайте фитнес зала Планет Спорт и нека заедно постигнем желаната цел. Нашата фитнес зала разполага с всичко необходимо за качествена и пълноценна тренировка – модерни уреди, просторни съблекални и протеинов бар.

 

 

Свързани статии

18.01.2020

Кардио или...

Кардио или тежести, кое е първо? Много хора, които...

27.12.2019

Как да останем...

Храна, напитки и още храна… Периодът около...